Ganglion kisti daha çok el bileğinin sık kullanıldığı mesleklerde görülür.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı El Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kadir Uzel, ganglion kisti; Kadınlarda, osteoartriti olanlarda, daha önce eklem ve tendon yaralanması olanlarda ve sürekli bileğini kullananlarda daha sık görüldüğünü belirtti.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada Uzel, ganglion kistinin el ve el bileği çevresindeki eklem veya komşu tendonlardan gelişen çok yaygın iyi huylu bir kitle olduğu bilgisini paylaştı.
Bu kistlerin vücudun diğer bölgelerine yayılmayacağını ifade eden Uzel, “En sık el bileğinin arkasında görülse de elin avuç içi tarafında yani parmağın ilk ekleminde de görülebilir. ve parmağın uç eklemleridir.Ganglion kisti içi sıvı dolu saplı balon benzeri bir yapıdır.Jel veya jöle kıvamındadır.Kist farklı boyutlarda olabilir.
Zamanla boyutu değişebilir veya tamamen kaybolabilir. Genellikle ağrısız olmakla birlikte kistin oluştuğu bölgeye yakın uca baskı yapan bir durum olursa ağrı oluşabilir.
Kadir Uzel, ganglion kisti; Kadınlarda, osteoartriti olanlarda, daha önce eklem ve tendon yaralanması olanlarda ve sürekli bileğini kullanan mesleklerde olanlarda daha sık görüldüğünü ifade eden Bakan, şunları kaydetti:
“Tanı, şişliğin yeri ve görünümüne göre hızlı bir şekilde konur. Kistler çoğunlukla oval, yuvarlak, yumuşak ve bazı durumlarda sert olabilir. Avuç içindeki kistlere dokunmak sert ve ağrılıdır. Görüntüleme teknikleri gibi MRG kullanılır.Ganglion kistlerinde genellikle cerrahi tedavi gerekmez.Hastanın herhangi bir şikayeti yoksa kistler sadece takip edilebilir.Takip sırasında kistlerin bir kısmı kaybolabilir.
Ağrı varsa eklemi hareketsiz tutmak için atel ve ilaç kullanılabilir. Enjektör yardımı ile kistin içindeki sıvının boşaltılması da bir diğer tedavi yöntemidir. Bu yöntemde kistin tekrarlama oranı yüksektir. Ameliyatsız işlemler başarısız olursa veya kist tekrarlarsa kistin açık cerrahi veya artroskopik yöntemlerle çıkarılması önerilir. Ameliyatta yapılması gereken, kistin kendisi ile birlikte kök-sapını da takip ederek çıktığı eklem veya tendon kılıfından çıkarmaktır. Tek başına kistin çıkarılması nükslerin en değerli nedenidir.”